www.kansertakip.com Ana Sayfa
Forum Anasayfası Forum Anasayfası >Kanser Hastalari Forumu >Kemoterapi
  Yeni Mesajlar Yeni Mesajlar
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Kemoterapi Sirasinda Ve Sonrasinda Beslenme

 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
Mesaj
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
Saglikveyasam Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 27.Mayis.2010
Konum: Istanbul
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 31
  Alıntı Saglikveyasam Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Kemoterapi Sirasinda Ve Sonrasinda Beslenme
    Gönderim Zamanı: 15.Aralik.2010 Saat 09:15
Kemoterapi sirasinda ve sonrasinda nasil beslenmeniz gerektigini biliyor musunuz?

Her türlü sebze çesidini içeren bir beslenme seklini benimseyin. Haftanin bazi günlerinde et ürünleri yerine kurubaklagilleri (nohut, mercimek, kurufasülye gibi) tercih etmeye çalisin. Ancak bazi tedavilerde gaz , siskinlik görülebilir veya tedavi öncesinde geçirilmis operasyonlar nedeniyle hassasiyet olabilir. Bu durumda kurubaklagillerden kaçinmak gerekebilir.Doktorunuza ve/veya diyetisyeninize danisin.

Uzman Diyetisyen Tugçe AYTULU

Kaynak: www.saglikveyasamdergisi.com.tr

Günde en az 5 porsiyon her renkten olan sebze ve meyvelerden tüketin. Örnegin turunçgiller, koyu yesil yaprakli sebzeler ve sari kök sebzeleri karisik olarak gün içinde kullanin. Farkli renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak bilinen sagligi gelistirici ögeler içerir.
Hergün yüksek posa içeren gidalar tercih edin; örnegin kurubaklagiller, tam tahilli ekmekler, bulgur gibi tahillar
Özellikle hayvansal kaynakli yüksek yagli gidalari sinirlayin. Az yagli süt ve süt ürünlerini tercih edin. Düsük yagli pisirme tekniklerini kullanin. Bugulama, haslama yöntemlerini deneyin.
Tuzlanmis, tütsülenmis ve tursu gibi salamura gidalari daha az tercih edin.
Ideal kilonuzu koruyun ve fiziksel olarak aktif olun.
Alkol aliyorsaniz kontrollü miktarlarda tüketin.
Gidalari güvenli ve saglikli yöntemlerle saklayin.
Marketten alisveris yaparken gidalarin çesitliligine dikkat edin.


Kemoterapi sonrasinda kan degerleri düserse beslenme etkilenir mi?

Tedaviye bagli olarak kirmizi kan hücreleri veya beyaz kan hücreleri düsebilir. Bu durumda yorgunluk, halsizlik görülebilir. Ayrica vücut enfeksiyonlara daha yatkin hale gelebilir. Bu nedenle beslenmede alinacak önlemlerin basinda gidalarin ve yemek yenen malzemelerin temizligi gelir. Ayrica eller yemek hazirlarken ve yemek yemeden önce sabunla ve iyi yikanmalidir. Disarida yemek yerken çig sebze ve meyveler, mayonezli soslar tercih edilmemelidir. Evde çig sebze ve meyve yenmeden önce de sirkeli suda bekletilmelidir ve bol suyla yikanmalidir.Yemeklerin buhar basinçli tencerede(düdüklü tencerede) pisirilmesi tercih edilmelidir. Bu sayede beslenme açisindan enfeksiyonlardan korunmak kolaylasir.

Kemoterapi sonrasinda bulanti ve kusma varsa neler yapilabilir?

Bulanti ve/veya kusma kemoterapi veya radyoterapi nedeniyle olabilir. Eger kemoterapi nedeniyle ise tedaviyi aldiginiz gün baslayabilir ve sonrasindaki 3 gün veya daha uzun süre devam edebilir. Ancak bazi tedavilerde bulanti ve kusma hiç olmayabilir. Ayrica her tedavi her hastada bu etkilere sebep olmayabilir. Kemoterapide bulanti ve kusmanin olasi diger nedenleri arasinda yogun agri, halsizlik, hastalik, ilaçlar ve stres de olabilir.



Beslenmede bulanti ve kusmaya karsi alinabilecek önlemler;

Ø Günde 3 büyük ögün yerine daha küçük porsiyonlardan olusan 6-8 ögün yemeyi tercih edin.

Ø Agzinizdaki kötü tadi uzaklastirmak için agzinizi yemekten önce 1 tatli kasigi karbonat,3/4 tatli kasigi tuz ve 1 bardak ilik sudan olusan karisimla çalkalayin.

Ø Baharatli ,acili ve sicak yemekler yerine yumusak, oda isisinda veya ilik yenebilen gidalari tercih edin.

Ø Asiri tatli, yagli, baharatli gidalar bulantinizi arttirabilir.

Ø Mümkünse sakin bir ortamda yemek yiyin. Huzurlu bir atmosferde yemek sizi sakinlestirir ve yemenizi kolaylastirir. Oda havalandirilmis olmali ve ortamda yemek kokusu olmamalidir.

Ø Gün boyu meyve sular, tuzsuz ayran içilebilir.

Ø Mentollü, limonlu seker gibi sekerler bulantinizi hafifletebilir ve agzinizdaki kötü tadi azaltabilir.

Ø Eger çok miktarda kusuyorsaniz dehidratasyon(vücuttan elektrolit ve sivi kaybetme) önemli bir sorun olabilir. Bu sürede sivi almaya çalisin ancak bu biraz zor olabilir. Kustuktan sonra agzinizi suyla çalkalayin. Bir süre bekledikten sonra elma suyu, ilik tavuk suyu çorba, komposto gibi içecekler tercih edebilirsiniz. Eger yeterli miktarda sivi alamiyorsaniz mutlaka doktorunuza danisin.

Agizda aci ve metalik tat olusuyorsa bunu azaltmak için neler yapilabilir?

Sekersiz limonlu naneli sekerler yiyebilir veya sakiz çigneyebilirsiniz.
Yemeklerinizi feslegen, biber, biberiye gibi baharatlarla veya sarimsak gibi lezzet vericilerle, ketçap veya hardal gibi soslarla tatlandabilirsiniz.
Metal çatal, biçak yerine plastik malzemeler kullanabilirsiz.
Yemeklerinizi limon, sirke veya tursularla birlikte kullanabilirisiz. Ancak agzinizda veya bogazinizda yara varsa bunlar sakincali olabilir.
Eger kirmizi et yemekte zorlaniyorsaniz proteinden zengin diger yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Örnegin kurubaklagiller(kurufasülye, mercimek, nohut gibi), balik, yumurta, tavuk, hindi, süt, yogurt, ayran, soya sütü
Taze meyveleri dondurma, yogurt veya sütle blendir yapip içecek haline getirebilirsiniz.


Kemoterapi bittikten sonra hastaligin tekrarlamasini önlemede yardimci olabilecek beslenme önerileri

Ideal vücut agirliginizda olun.
Hafif tempolu egzersizler yapin ve bunu ömür boyu sürdürün.
Yeterli ve dengeli beslenin. Besin çesitliligine dikkat edin.
Yag tüketimini azaltin, yagli etlerden mümkün oldukça uzak durun. Doymamis yag asidi içeren yaglari (soya, zeytinyagi, misirözü, ayçiçegi, kanola yagi ) tercih edin.
Et ürünlerinin yagsiz olanlarini tercih edin.
Asiri tuzdan sakinin. Günlük tuz tüketimi 5-6 gram olmalidir.
Tursu ve salamura gibi fazla tuzlu yiyecekleri az miktarda tüketin.
Kabuklu yenebilen meyveleri, kabuklariyla birlikte tüketin. Bu sayede daha fazla posa almis olursunuz.
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Koyu yesil yaprakli ve sari renkli sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
Sebze yemeklerini az suda veya kendi suyu ile pisirin ve hemen tüketin.
Haftada 2 porsiyon kurubaklagil yemekleri tüketin.
Ekmegin tam tahilli olanini tercih edin.
Kalsiyum bakimindan zengin olan gidalardan az yagli olanlari tercih edin. Günde 2-3 bardak yagi azaltilmis süt ve/veya süt ürünleri ile beslenin.
Kimyasal koruyuculu hazir yiyecekler yerine dogal besinlerle beslenmeyi tercih edin.
Besinlerin saklama kosullarina dikkat edin.
Yiyecekleri hazirlarken kizartma, kavurma, tütsüleme yerine izgara, firinda, bugulama, haslama gibi pisirme yöntemleri kullanin. Mutlaka kizartma yöntemiyle pisirmeniz gerekiyorsa 150 derecenin altinda ve çok az yag ile pisirin.
Alkol kullanmamayi tercih edin. Eger alkol kullaniliyorsa kadinlarin günde 1 kadeh, erkeklerin ise 2 kadehle sinirlamasi gerekir. www.saglikveyasamdergisi.com.tr
Yukarı Dön
alcasar Açılır Kutu Gör
Yeni Üye
Yeni Üye


Kayıt Tarihi: 18.Ocak.2018
Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 2
  Alıntı alcasar Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 18.Ocak.2018 Saat 15:41
Onu ye bunu yeme demek kolay. Sen o ilaçları alan insanların midesini biliyor musun sayın diyetisyen? Ağzına gelen bir tad yada en ufak koku yüzünden yemekten kalkan insanlar bunlar.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50
Powered by Web Wiz Forums Free Express Edition
Copyright ©2001-2008 Web Wiz