Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Meme sagligini koruyan testler

Nereden Yazdırıldığı: www.kansertakip.com
Kategori: Genel Saglik Forumu
Forum Adı: Kanserden Korunmak
Forum Tanımlaması: Saglikli yasam için neler yapiyoruz?
URL: http://www.kansertakip.com/kansertakipforum/forum_posts.asp?TID=146
Tarih: 29.Mart.2024 Saat 01:51
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 9.50 - http://www.webwizforums.com


Konu: Meme sagligini koruyan testler
Mesajı Yazan: Saglikveyasam
Konu: Meme sagligini koruyan testler
Mesaj Tarihi: 17.Eylül.2010 Saat 16:40
Meme kanseri ölüme sebebiyet vermesi açisindan akciger kanserinden sonra ikinci sirada yer aliyor. Öyle ki her yil 375 bin kadin meme kanseri nedeniyle yasamini yitiriyor. Oysa düzenli yapilan tetikler sayesinde 10 yil hastaliksiz yasama sansi % 90 gibi oldukça yüksek bir oranda seyrediyor.

Prof. Dr. Hilal Ünal

Genel Cerrahi Uzmani


Meme kanseri dünyada kadinlar arasinda en sik görülen kanser türü. Ölüme yol açmasi açisindan ise akciger kanserinden sonra ikinci sirada yer aliyor. Yaklasik olarak dünyada her yil 1 milyon kadinda yeni meme kanseri tespit ediliyor. Her yil 375 bin kadin da bu kanser nedeni ile hayatini kaybediyor. Türkiye’de de her 12 kadindan birinin yasaminin herhangi bir döneminde meme kanseri gelistigi belirtiliyor. Tümör çapi 1 santimetreyi geçmeden ve koltuk altina yayilmadan, erken dönemde tani konulursa meme kanserli hastalarda uzun ve konforlu bir yasam saglayabilinir. Üstelik erken tani konuldugu takdirde memenin alinmasina da gerek duyulmuyor. ‘Bu nedenle her kadinin hiçbir yakinmasi olmasa bile belirli araliklarla meme taramasi yaptirmasi ve kontrolden geçmesi sart”   

KENDI KENDINI MUAYENE20 YASINDAN SONRA: Meme kanserlerinin yüzde 70’ini hastalar kendi memelerini incelerken veya muayene ederken buluyor. Bu nedenle 20 yas sonrasinda; ayda bir kez, adet bittikten sonraki ilk hafta içinde, mümkünse ayna karsisinda her iki meme gözden geçirilmeli. Ayrica meme ve koltuk altlari düz bir yerde yatar durumda elle muayene edilmeli. Herhangi bir degisiklik fark edilirse, zaman kaybetmeden meme hastaliklari ile ilgilenen bir genel cerraha basvurulmali.

DOKTOR MUAYENESI20-40 YAS ARASINDA: Hiçbir yakinmasi olmasa bile her kadin 20 – 40 yas arasinda 3 yilda bir, 40 yasindan sonra ise yilda bir kez klinik muayene için meme konusunda deneyimli bir genel cerraha basvurmasi öneriliyor.

ULTRASON

Ses dalgalari araciligiyla görüntüleme saglayan ultrasonografi mamografiye yardimci bir teknik olarak nitelendiriliyor. Günümüzde gelismis ultrasonlar ele gelmeyen ya da mamografide görülemeyen 3 milimetrelik bir lezyonu bile gösterebiliyor.

20 – 30 YAS ARASINDA: Ultrason, 18- 30 yas arasindaki genç kadinlarda birinci tani yöntemi olarak kullaniliyor. Bu yöntem genç hastalarda mamografiye göre daha çok bilgi veriyor. Çünkü en deneyimli uzmanlar bile genç kadinlarda meme yapisi yogun oldugu için 1 santimin altindaki kitleleri tespit etmekte güçlük çekiyor. Bu nedenle kitle varligi veya agri sikayetiyle basvuran genç hastalarda ultrason tercih ediliyor.

MAMOGRAFI

Mamografi meme hastaliklarinin degerlendirilmesinde x isinlari kullanilarak uygulanan bir görüntüleme yöntemi. El ile yapilan muayeneyle tespit edilemeyen meme içindeki küçük kitleler, hatta kanser öncüsü hücresel degisiklikler bile mamografi ile ortaya çikabiliyor. Yakinmasi olmayan kadinlarda tarama amaçli, yakinmasi olanlarda da tani amaçli basvuruluyor. Son yillarda kullanima giren dijital mamografi cihazlariyla eskilere göre çok daha kaliteli görüntülerle daha yüksek oranda tani koyabilme imkani oluyor. Üstelik sanilanin aksine mamografide kullanilan radyasyon dozu çok düsük oldugu gibi vücuda zarar da vermiyor. Örnegin bilgisayar basinda 6 saat geçiren bir kadin ile mamografi tarama testi yaptiran kadin ayni dozda radyasyon almis oluyor.

40 YASINDAN SONRA: Mamografi meme kanseri tanisinda ‘altin standart’ olarak kabul ediliyor. Dünya Saglik Örgütü (WHO), 40 yasindan itibaren her kadinin yilda bir kez tarama mamografisi çektirmesinin gerekligi oldugunu belirtiyor. Eger aileden biri, örnegin anne, anneanne, teyze , kiz kardes,hala veya babaanne meme kanserine yakalanmis ise kadin riskli grupta yer aliyor. Bu durumda mamogrbafi taramasinin aile bireyinin meme kanserine yakalanma yasindan 10 yas öncesinde yapilmasi gerekiyor. Mamografi 30 yas altindaki kadinlarda önerilmiyor. Çünkü bu yaslarda meme dokusunun yogun olmasi nedeniyle mamografinin duyarliligi azaliyor. Ayrica meme dokusunun radyasyona duyarliligi da bu yas grubunda fazla oluyor.

MANYETIK REZONANS (MRI)

Yapisal ve islevsel bulgulari birlestirme özelligi nedeniyle meme kanseri için en duyarli görüntüleme yöntemlerinden biri olarak nitelendiriliyor. Günümüzde giderek daha yaygin olarak kullaniliyor.

20’LI YASLARDA: Ultrason çok degerli bir yöntem olmasina ragmen meme kanseri tanisi için yeterli gelmiyor. Bu nedenle, birinci derece yakinliktaki aile bireylerinden birinin erken yasta meme kanserine yakalanmis olmasi veya yine aile bireylerinden birinin her iki memesinde tümör çikmis olmasi gibi nedenlerden dolayi yüksek risk faktörüne sahip olan genç kadinlara da 20’li yaslarda manyetik rezonans ile tarama yapilmasi gerekiyor. Manyetik rezonans bu yas grubunda daha iyi görüntü sagladigi gibi, radyasyon dozunun düsük olmasi gibi büyük bir avantaj da sagliyor.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums® version 9.50 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2007 Web Wiz - http://www.webwizguide.com