Soru SorCevap OkuErken TeşhisHasta TakipKanser Bilgiİletişim        Kansertakip.com

   
   
   


Hacettepe’de radyoembolizasyon tedavisine başlandı


Hacettepe Üniversitesi, karaciğer tümörlerinin tedavisinde radyoembolizasyon uygulamasına başladı

Türkiye’de radyoembolizasyon uygulamasına başlandı. Uygulama için gereken Yttrium-90 işaretli ilaç Avustralya’dan getirilirken, Türkiye yöntemin uygulandığı 12. ülke oldu. Sağlık Bakanlığının onay vermesi ile birlikte radyoembolizasyona başlayan merkezlerden biri olan Hacettepe Üniversitesinde (HÜ) yöntem, iki hasta üzerinde uyguladı.

Radyoembolizasyon yöntemini uygulayan ekibin koordinatörlüğünü yürüten HÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Nükleer Tıp Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Uğur, bu yöntemle daha hızlı sonuç alındığını ifade etti. Cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı karaciğer tümörlerine müdahalede uygulanan bu yöntem ile daha az yan etki ile karşılaşıldığını da belirten Uğur, tümörde küçülme ya da tam kaybolma sağlanabildiğini önemle vurguladı. Yurt dışında 10-15 senedir uygulanan yöntemin, Sağlık Bakanlığının izin vermesinin hemen ardından Türkiye’de de başladığını dile getiren Uğur, radyoembolizasyonun Hacettepe’yle birlikte GATA ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde de başladığını belirtti.

“Tümörde tam kaybolma sağlanabiliyor”
Tedavinin cerrahi müdahale şansı olmayan, tümörün cerrahiyle çıkarılamadığı hastalarda uygulanan yeni bir yöntem olduğunu dile getiren Prof. Dr. Uğur, “Bu yöntem tümörde küçülme ya da tam kaybolma sağlayabiliyor. Ve hastanın yaşam süresini uzatıyor” dedi. tedavinin uygulanışı hakkında bilgi veren Ömer Uğur, şöyle konuştu:

“Yöntem, tümöre yüksek radyasyon dozu verilerek tümörün yok edilmesi esasına dayanıyor. Biz bu tedavide hastaya radyoaktif bir ilaç olan SIR-Spheres Yttrium 90 veriyoruz. Bunu vermek için nükleer tıp, girişimsel radyolojiyle beraber çalışıyor. Bir kateter yardımıyla karaciğerde tümörü besleyen damara, hepatik artere, girilerek bu radyoaktif ilaç veriliyor.

Bu tedaviyi uygulamak için nükleer tıp, girişimsel onkoloji ve medikal onkoloji bölümlerinin aynı anda, beraber çalışması gerekiyor. Nükleer tıp ilacın hazırlanması, hastaya verilmesi, görüntülenmesi aşamalarında, girişimsel radyoloji de kateter yardımıyla bu işleminin yapılması anında görev alıyor.”

Yan etkileri çok az
2 gün yarı ömrü olan ilaçların firma tarafından Avustralya’dan Almanya’ya gönderildiğini oradan da uçakla Ankara’ya getirildiğini dile getiren Uğur, “Uygun dozu burada sıcak laboratuvarımızda, hastanın yaşına, boyuna, kilosuna göre hazırlıyoruz. Bu dozu girişimsel radyolojide radyologlarla beraber hepatik artere veriyoruz. İlacın yarı ömrü 2 gün olduğu için burada zamana karşı bir yarış veriliyor ve beklemelerin hepsi ilacın dozunu azaltıyor. Bu tedavide hastanın yatış süresinin ve yöntem doğru kullanıldığında yan etkilerin çok az olduğunu vurgulayan Uğur, “En doğru tedavi cerrahi uygulama olsa da bunun gerçekleşemediğimiz durumlarla karşılaşıyoruz. Kemoembolizasyon tedavisine göre daha iyi etkisi var. Kemoterapiye göre de yatış süresi daha kısa ve daha etkili” dedi. Tedaviyi iki hastaya uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Uğur, karaciğerinde yaygın, cerrahi müdahale ile çıkarılamayan kanser leri olan hastaları başarı ile tedavi ettiklerini belirterek, hastaların taburcu edildiğini de ifade etti.

Ömer Uğur, tedavinin bir takım çalışmasını gerektirdiğini ifade ederek, Nükleer Tıp Anabilim Dalından Uzm. Dr. Fani M. Bozkurt; Radyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Barbaros Çil ve Uzm. Dr. Bora Peynircioğlu ile Medikal Onkoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülten Tekuzman ile Prof. Dr. İbrahim Güllü’nün uygulama ile ilgili önemli destekleri olduğunu belirtti
 




 

 

  Kanser Hastaları

Tedavide nelerle karşılaşacağım?
Tedavinin yan etkileri?
Tedavim ne zaman bitecek?
Kemoterapi,radyoterapi,

hedefe yönelik tedavi nedir?
Tamamen

kurtulabilecek miyim?
 


Hasta Yakınları

Yakınım kanser peki ne yapmalıyım?
Yakınım kanser,peki ben de kanser olabilir miyim?
Kanser tedavi merkezleri önerileri?
Akrabalar arası genetik geçiş olabilir mi?
Kanser bulaşıcı mı?


Sağlıklı Bireyler

Şikayetim kanser belirtisi olabilir mi?
Kuşkulandığımda nereye başvurmalıyım?
Hangi yaşta hangi kontrollerden geçmem gerekiyor?
Kendi kendimi kontrol

edebilir miyim?
 

  

Soru sor  Cevap oku  Erken teşhis  Hasta takip  Kanser bilgi    İletişim

radyoterapi    kemoterapi    onkoloji   check up   online doktor

Yasal uyarı: Bu sitede yer alan bilgilerin izinsiz olarak kullanılması cezai sorumluluk getirecektir. Tüm hakları sahiplerine aittir.